Sodom, Gomorra en Vught

 

Harmen Stuijtje, waarnemend commissaris van politie in Roosendaal en Nispen, tikt die 7e december 1944 de frustratie van zich af. Hij weigert nog langer arrestanten naar Kamp Vught te sturen. Het is daar een Sodom en Gomorra. Bij onaangekondigd bezoek kun je de commandant zomaar in bed aantreffen met een van de typistes.
In zijn brief aan de korpschef van Vught, bewaard gebleven in de archieven, houdt Stuijtje wel een slag om de arm. Hij baseert zich op verhalen, en die doen er deze dagen genoeg de ronde, het ene nog wilder dan het andere. “Daar ik niet voornemens ben arrestanten (…) onder te brengen in een dergelijke immoreele omgeving, waar zij voor hun leven bedorven kunnen worden, verzoek ik u beleefd mij zoo uitvoerig mogelijk omtrent den toestand in het camp te berichten.”

Kamp Vught

Zo begint mijn verhaal in de nieuwe uitgave van magazine G-Geschiedenis. Het gaat over de wantoestanden in onder meer Kamp Vught. Direct na de bevrijding van zuidelijk Nederland worden daar van collaboratie verdachte landgenoten achter prikkeldraad opgeborgen. Het voormalig verzet, dat bewakers aflevert én rapporteurs afvaardigt, constateert rospartijen, zwarthandel, corruptie, bandeloosheid. Ook van andere kanten echoot de kritiek.
Het zal in meer kampen tot misstanden komen. Ze zijn niet te vergelijken met de nazi-terreur in de oorlogsjaren. Hoewel: “Dit walgelijke bedrijf is van a tot z afgekeken van de moffen.”

 

Het september-nummer van G-Geschiedenis ligt nu in de schappen bij bladenzaak, boekenwinkel, elders. En uiteraard bij abonnees in de bus.
Meer weten over G-Geschiedenis? Klik hier.

 

 

 

 

XXXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.