*Wim Voermans

Wim Voermans is een kind van de verheffing. “Ik kom uit Klein-Zundert, de achterkant van de wereld, en had nooit kunnen studeren als dat verheffingsideaal niet mijn kant op was gerold. Dan zou ik, boerenzoon, nu wellicht bij Caroline van der Plas voor de deur hebben gestaan.”
Ter verduidelijking: Klein-Zundert is een buurtschap behorend bij het ietwat grotere Zundert, gelegen in het uiterste westen van Noord-Brabant. Dat dorp geniet bekendheid vanwege het jaarlijkse bloemencorso, een traditie die teruggaat tot 1936.
En Voermans? Hij werd hoogleraar staatsrecht in Leiden, al had hij in zijn jonge jaren de verwaaide wens om geschiedenis te studeren. Dat vakgebied heeft nog altijd zijn belangstelling. Recht, historie en verheffing dreven hem tot het schrijven van Onze constitutie. Terzijde: Zundert komt er twee keer in voor.
De hoogleraar probeert onze Grondwet in eenvoudige taal uit te leggen, met feiten, achtergronden en anekdotes. Dat vreet ruimte. De prijs? Een pil van 911 pagina’s. “De kans dat iemand denkt: Voermans, ik heb op zondag wel wat beters te doen, die bestaat”, vermoedt de auteur.

Zo begint mijn interview met hoogleraar Wim Voermans, dat in het zomernummer (2023) van Historisch Nieuwsblad stond.
Lees het nu helemaal op De Taal van Twan.
Klik op de pagina’s voor een leesbaar formaat.

 

Interview Voermans 1 Interview Voermans 2
Interview Voermans 4
Interview Voermans 5
Interview Voermans 7

 

Ga hier naar de site van Historisch Nieuwsblad.