Nu bij de Taal van Twan:
het volledige verhaal over mr. Anthonie (roepnaam Jaap) Vliegenthart, geboren in Groningen, neergestreken te Vught. Hij was de eerste Hoge Autoriteit van het land. De Londense regering-Gerbrandy stelde hem al tijdens de oorlog aan als eenmans-beroepsinstantie voor de Bijzondere Rechtspleging in de zuidelijke provincies.
Vliegenthart speelde een doorslaggevende rol bij de beoordeling van de vonnissen die de tribunalen in Brabant, Limburg en Zeeland uitspraken. Het leverde hem, ver weg en dicht bij huis, delicate zaken op die zijn integriteit op de proef stelden.
Voor en na de oorlog, tot aan zijn dood in 1950, was hij bovendien president van het Bossche gerechtshof. Gedurende de Duitse bezetting bleef hij in functie. “Het parool was doorwerken in het belang van het vaderland. En waar mogelijk Duits onrecht frustreren.” Net als de burgemeester in oorlogstijd balanceerde deze gerechtspresident op een dun koord.

Het verhaal De Hoge Autoriteit van de Bosscheweg verscheen eerder in kwartaalblad Schatten van Vught (dec 2022/maart 2023). Vliegentharts leven stond in dienst van de rechtspraak. Hij wist zich gesteund door echtgenote Johanna, een vroege vrouwelijke jurist. Hun beider zoons, in de oorlog betrokken bij het verzet, trokken later eveneens de toga aan.

 

Mr. Anthonie Vliegenthart

Mr. Anthonie Vliegenthart

Mr. Anthonie Vliegenthart

Mr. Anthonie Vliegenthart

 

Klik hier voor de website van Schatten van Vught.