Gids in delicate zaken

 

Mr. Anthonie Vliegenthart, geboren in Groningen, neergestreken te Vught, was de eerste Hoge Autoriteit van het land. De Londense regering-Gerbrandy stelde hem na de oorlog aan als eenmans-beroepsinstantie voor de Bijzondere Rechtspleging in de zuidelijke provincies.
Vliegenthart speelde een doorslaggevende rol bij de beoordeling van de vonnissen die de tribunalen in Brabant, Limburg en Zeeland uitspraken. Het leverde hem, ver weg en dicht bij huis, delicate zaken op die zijn integriteit op de proef stelden.
Voor en na de oorlog, tot aan zijn dood in 1950, was hij bovendien president van het Bossche gerechtshof. Gedurende de Duitse bezetting bleef hij in functie. “Het parool was doorwerken in het belang van het vaderland. En waar mogelijk Duits onrecht frustreren.” Net als de burgemeester in oorlogstijd balanceerde deze gerechtspresident op een dun koord.

In de nieuwe uitgave van kwartaalblad Schatten van Vught ruk ik ‘de Hoge Autoriteit van de Bosscheweg’ uit de vergetelheid. Een beminnelijk mens, met sprankelende humor, gezaghebbend bovendien. Zijn leven stond in dienst van de rechtspraak. Hij wist zich gesteund door echtgenote Johanna, een vroege vrouwelijke jurist. Hun beider zoons, in de oorlog betrokken bij het verzet, trokken later eveneens de toga aan.

 

Vliegenthart, Hoge Autoriteit Hoge Autoriteit

*De nieuwe Schatten van Vught, portret van mr. Vliegenthart en bericht uit Brabants Dagblad.
Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

 

Hier ga je naar de website van Schatten van Vught.

 

XXXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.