Nadat Andrej Vlasov, Sovjet-held vanwege zijn successen op het slagveld, in 1942 door de Duitsers gevangen is genomen, wil hij aan hun zijde dictator Jozef Stalin verjagen. Maar de overloper wordt vooral generaal in een propagandaoorlog. Daarin acteert hij met steun van onder anderen Wehrmacht-generaal Reinhard Gehlen, die na de oorlog onder supervisie van de CIA de Duitse inlichtingendienst BND zal oprichten. Een van de andere steunpilaren is Claus von Stauffenberg. Hij moet zijn aanslag op Hitler in 1944 met de dood bekopen.
Als Vlasov ten langen leste het bevel krijgt over een Russisch Bevrijdingsleger dat met de Duitsers mee moet vechten tegen het oprukkende Rode Leger, is de oorlog al bijna gedaan. Tijd voor een volgende bondgenoot, zo vindt de zigzaggende generaal. Met verliezers aan je zijde krijg je een dictator in Moskou niet weg. Hij meldt zich bij de geallieerden. Vlasov vermoedt – niet geheel ten onrechte – dat met name de Amerikanen snel hun buik vol zullen hebben van Stalin en hem dan goed kunnen gebruiken.
Het zal heel anders lopen voor de bijna twee meter lange Vlasov, die de geschiedenis ingaat als held en verrader. In het huidige Rusland is zijn naam volgens de autoriteiten nog altijd synoniem voor dat laatste.

Lees hieronder mijn hele verhaal, zoals dat in mei 2023 in Historisch Nieuwsblad stond. 
Klik op de pagina’s voor een leesbare versie.

 

Vlasov VP Vlasov 1

Vlasov 3

Vlasov 4