Star en onvervaard, man op de Olympus. Eduard baron Speyart van Woerden, procureur-generaal in Den Bosch, speelde vóór en ná de oorlog een hoofdrol in conflicten met grote gevolgen. Tussendoor, in concentratiekamp Buchenwald, heerste rond zijn persoon een gewapende vrede.
Het vriest dat het kraakt als de ordonnans in de late donderdagavond in Oisterwijk arriveert. Het geraas van de motor wekt Gerrit Jan van Heuven Goedhart, de minister van Justitie die in het bevrijde deel van Nederland verblijft. Het is 25 januari 1945.
In de strengste winter sinds jaren is het kwik overdag ver onder nul gezakt. Boven de rivieren dendert de oorlog voort. De mensen hongeren. En ze schaatsen, als ze kunnen. Bevroren kanalen en vaarten bieden kans om in elk geval voor even weg te glijden uit het oog van de Duitse bezetter.
Nadat het motorgeronk is verstild, hoort Van Heuven Goedhart een klop op de deur van zijn kamer in hotel Bos en Ven. De ordonnans brengt een met vijf zegels dichtgelakte envelop uit Londen. De inhoud is bewaard gebleven.
Amice Collega,
Zeer alarmeerende mededeelingen maken het dringend noodig, dat ge ten spoedigste hierheen komt, vergezeld van den procureur-generaal Speyart van Woerden.
Zo begint mijn verhaal in G-Geschiedenis (december 2022/januari 2023).
Hieronder kun je het helemaal lezen.
Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.
Ga hier naar de website van G-Geschiedenis.