In november 1969 bezetten indianen van verschillende volkeren, Indians of All Tribes (IAT), het beruchte maar inmiddels verlaten gevangeniseiland Alcatraz in de baai van San Francisco. Zij hielden het anderhalf jaar vol, onder soms barre omstandigheden. Och, relativeerde later LaNada WarJack, een Shoshone, de eerste indiaanse studente aan de universiteit van Berkeley: “Het leven op Alcatraz verschilde niet zoveel van de armoede in het reservaat of het getto in de stad.”
De bezetting bracht wereldwijde aandacht voor de belabberde situatie van de oorspronkelijke bewoners. Ze werd in het begin gesteund door duizenden onbekende, progressieve Amerikanen én door coryfeeën als Marlon Brando, Anthony Quinn, Jane Fonda en Creedence Clearwater Revival.
“Alcatraz is geen eiland maar een idee”, aldus de aanvankelijke leider Richard Oakes, een Mohawk. “Het is de poort naar onze toekomst.” Het was tevens de opmaat tot meer militante acties. Daartoe behoorde de geruchtmakende bezetting van Wounded Knee in 1973. Richard Oakes maakte die niet meer mee. Hij werd een jaar eerder vermoord.
In het septembernummer van Historisch Nieuwsblad mijn verhaal over het ontstaan van Red Power in de sowieso onrustige jaren zestig en zeventig. “Mayday, mayday, de indianen zijn geland.”
Bekijk ook de website van Historisch Nieuwsblad.
Lees elders op deze site het hele veraal: Mayday! Mayday! De indianen zijn geland.