Mijn naam is Twan van den Brand.
Ik ben journalist, werk voor anderen en voor mezelf. Heb de afgelopen jaren met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten gewerkt aan een boek over een justitieel experiment. ‘De jongens van De Corridor’ is verschenen bij uitgeverij Balans. Ik werk voor het Historisch Nieuwsblad, cultuurmagazine Zuiderlucht (zie hier mijn auteurspagina), theatermagazine Jeroen en enkele andere tijdschriften, schrijf teksten voor exposities en het Prins Bernhard Cultuurfonds, verzorg podiuminterviews, leid debatten en presenteer bijeenkomsten, onder meer in Nationaal Monument Kamp Vught.

In het verleden bekleedde ik tal van functies bij het Brabants Dagblad, de Persgroep, Wegener, VNU en het Nieuwsblad (van het Zuiden).
Mijn laatste post was die van adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

Daarnaast presenteerde ik voor de krant een maandelijks nieuwscafé, maar ook debat- en lezersavonden.
En in 2014 was ik zowaar nog enkele keren gids in mijn oude woonplaats Berlijn (zie verderop), waar ik bussen met lezers van de Wegener-kranten over de geschiedenis van de eens (en nog!) verdeelde stad vertelde.

Op 1 november 2015 ben ik bij het Brabants Dagblad vertrokken om me als zelfstandig journalist en journalistiek adviseur te vestigen.
Voor ik in de hoofdredactie belandde was ik chef redactie en onderzoeksjournalist. Ik deed onder meer samen met bestuurskundige Marcel Boogers onderzoek naar de invloed en invloedrijken in Oss (2008-’09), Tilburg (2009-’10) en Den Bosch (2010-’11).

Vele jaren werkte ik als buitenlandverslaggever, berichtte onder meer over (en was ooggetuige van) de val van de Muur, de oorlog in Joegoslavië, de (eerste) Golfoorlog en reisde voor een lange reportage, zoals dat heet unembedded, naar het geteisterde Afghanistan.
Ik richt(te) mij bovendien op Duitsland en het (voormalige) Oostblok, Suriname en Cuba.

In de jaren 2000 en 2001 was ik correspondent in Duitsland (en Polen), met standplaats Berlijn.
Maar de ervaring is ruimer. Jarenlang was ik eindredacteur, nieuws- en regioverslaggever en sportredacteur.
In die laatste functie was ik er al bij in 1984 tijdens de Olympische Spelen te Los Angeles.

Daarnaast deed (en doe) ik ook nog wel wat andere dingen.9050188087
Ik zat/zit binnen en buiten de journalistieke wereld in een reeks van besturen, adviesraden, werkgroepen en commissies. Momenteel ben ik lid van de Raad van Toezicht bij Nationaal Monument Kamp Vught en lid van het bestuur van Park Reeburg.

In 2006 verscheen van mijn hand na een onderzoek van enkele jaren bij uitgeverij Balans het boek ‘De  Strafkolonie, een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946’.  Klik hier maar eens voor mijn  oude site strafkolonie.nl.
In 2007 was ik eindredacteur van ‘Gedreven’, de ongeautoriseerde biografie van voetballer Ruud van Nistelrooy,  geschreven door Henri van der Steen en Maarten van Helvoirt. (Uitgeverij De Buitenspelers).

In 2008 fungeerde ik als adviseur van ‘De vergeten strijders van Oranje’, een film van  de Haags/Surinaamse cineast Ramdjan Abdoelrahman. Wil je de trailer zien? Klik dan hier.
Drie jaar later, in 2011, verscheen de documentaire ‘Koninkrijk in Wereldoorlog’ van de Amsterdamse producenten Dorna  van Rouveroy van Nieuwaal en Ruud den Drijver. De documentaire is deels gebaseerd op De Strafkolonie. Er kwam ook  een lespakket voor de middelbare school uit voort. Ik deed research en interviews voor de documentaire en maakte deel uit  van de redactieraad. Ook deze trailer zien? Juist ja, hier even klikken.

 abdul          1001004004484869