Mr. Joseph (Joep) Schröder wordt na de oorlog als rechter in Den Bosch ontslagen wegens “ontrouw aan de zaak van het koninkrijk”. Datzelfde koninkrijk stuurt hem niet veel later als topambtenaar naar de Raad van Europa. Zijn vrienden van de Katholieke Volks Partij (KVP), veel later opgegaan in het CDA, verzorgen de lobby.

S
chröder is tijdens de oorlog behandeld aan “een ernstige ingewandskwaal met algeheele psychische en physieke inzinking van dien”, zo bericht hij aan vriend Willem Asselbergs, pseudoniem van de schrijver Anton van Duinkerken. Na terugkeer in Vught, zo voert Schröder aan in het verweer tegen zijn ontslag, is hij van dwaalsporen weergekeerd, heeft de rug gerecht en op tal van manieren de illegaliteit geholpen.

V
oormalig verzetsvrouw Marga Klompé, dan nog KVP-Kamerlid en later minister, heeft in tegenstelling tot enkele partijcoryfeeën grote twijfel. “Als ik mijn intuïtie had laten overheersen, dan zou ik zeker geen aanbeveling hebben gegeven.” Waarom ze bij Buitenlandse Zaken toch een goed woordje doet voor de  rechter van de ontrouw? Lees het verhaal hieronder.

Dit verhaal is gepubliceerd in het kwartaalblad Schatten van Vught, december 2023 – februari 2024.
Klik op de pagina’s voor een leesbaar formaat.

 

 

Ontrouw

 

 

 

Ontrouw  Ontrouw

Ontrouw

Kijk ook even bij Schatten van Vught.

Of klik hier voor een eerdere blog over dit verhaal.