Zaak D-984

 

Op verzoek van onder meer het Vughts Museum, bibliotheek Huis73 en Stichting ABZ houd ik woensdagavond 2 november een lezing over miljonairszoon Willem van Beuningen jr, naar wie ik onderzoek kon doen dankzij een subsidie van het Steunfonds Freelance Journalisten.

Bon vivant Van Beuningen riep het onheil over zich af en raakte verwikkeld in de onvermijdelijke naoorlogse chaos, waarin een competentiestrijd ontbrandde tussen illegaliteit, politie en Militair Gezag.

Lezing Van Beuningen
*Willem van Beuningen jr. in 1934.

Hij wordt meerdere keren gearresteerd. Zijn juridische dossier verdwijnt, hij ontsnapt aan een ontvoering door het voormalig verzet en belandt tussen de collaborateurs in een kamp, waar de oorlog in hart en hoofd van de bewakers zit, waar wraak het regelmatig wint van gerechtigheid. Zelfs het oorlogskabinet-Gerbrandy bemoeit zich met de zaak, die voor het tribunaal in Den Bosch D-984 heet. Het dossier is niet vanwege de aanklachten, wel vanwege de naam van de verdachte en de bemoeienis van prominenten, geruchtmakend.

Een lezing over schuld, onschuld en grijstinten. En over het wonderlijke leven van Van Beuningen jr, die vanwege “de rooien, de belastingen, maar ook omwille van de kouwe borden en hondse bediening in de restaurants” Nederland uiteindelijk achter zich zal laten.

 

Wil je erbij zijn? Kijk hier voor toegangskaarten.

Kijk ook eens naar mijn longread over de zaak-Van Beuningen.

-----------------------------

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.