De Muur die rust bracht

Katja Hoyer, geboren in de DDR, woont en werkt sinds twaalf jaar in Engeland. Ze onderzoekt, schrijft boeken en is columniste bij The Washington Post. De 38-jarige historicus begint ons gesprek met een disclaimer: “Ik beweer echt niet dat de DDR een heel prettig land was.”
In haar nieuwste boek Achter de Muur laat Hoyer naar eigen zeggen de stille, tevreden Oost-Duitse meerderheid aan het woord. Zij die zich schaarden, die genoegen namen met hun werk, de aardbeienplant in de tuin en een (ski)vakantie naar Tsjechoslowakije.

Katja Hoyer, de Muur en de DDR
*Katja Hoyer

Mensen kennen de jaartallen 1953 (de door de Sovjets bloedig neergeslagen arbeidersopstand in de DDR -red.) en 1989 (val van de Muur -red), maar weten niet wat zich daar tussenin heeft afgespeeld. Er bestaat slechts dat idee van een arme, onderdrukte massa, die continu tegen een regime vocht en het uiteindelijk weg kreeg. Het is tijd om dat beeld aan te passen.”
Maarre… die ontbrekende vrijheden dan? “De Muur bracht ook rust.”

Mijn interview met Katja Hoyer staat in de nieuwe uitgave van Historisch Nieuwsblad (september 2023). Nu in de kiosk en bij de abonnees in de bus.

 

 

Lees ook: Hoe de DDR op de mestvaalt belandde, deel 1 en 2   

Of ga naar de site van Historisch Nieuwsblad

XXXX

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.