Een eeuw KLM

 

Het schoot me weer te binnen toen de KLM op 7 oktober honderd werd.

Eerder schreef ik een verhaal over Operatie Pedro Pan. Dat is geschiedenis uit de jaren zestig. Bij de operatie vlogen ruim 14.000 Cubaanse kinderen zonder vader of moeder naar Florida. Hun ouders vreesden voor communistische indoctrinatie van de jeugd nadat Fidel Castro aan de macht was gekomen. De CIA, rijk vertegenwoordigd op het eiland, pookte het vuurtje op.

KLM
**KLM-kantoor Havana (1961).

‘Onze man’ in Havana, Gideon Walrave Boissevain, en zijn echtgenote Maria Soloviev speelden een opvallende rol in deze operatie. De ambassadeursvrouw was overigens een kleindochter van de Russische tsaarfluisteraar Raspoetin.

Miami
Maar ook de jarige van nu deed toen mee. De KLM zette – met PanAm – de kinderen over. Dat kwam doordat haar vertegenwoordiger op Cuba en diens wederhelft spilfiguren waren in Operatie Pedro Pan.
Die KLM-manager heette Frank Finlay. Net als echtgenote Berta is hij al lang overleden. Nadat mijn verhaal in het Historisch Nieuwsblad was verschenen, kwam ik in contact met een van hun drie zoons, Jorge, ook een kind van Pedro Pan. Hij woont in Miami.
Het contact leidde tot een reeks van e-mails over en weer. Resultaat: een tweede verhaal over Operatie Pedro Pan: De KLM en de exodus. Nu dus voor de Taal van Twan.

 

Lees hier:  De KLM en de exodus.

En hier: Ontsnapt aan Castro.

 

 

 

XXXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.