Guerrilla in de jungle

 

“In het oerwoud van Nieuw-Guinea knokt een Nederlandse verzetsgroep dertig maanden tegen de Japanse bezetter. Zestien mannen en één jonge vrouw overleven. Ze worden uitgehongerd en verzwakt teruggevonden.”

Zo begint mijn verhaal ‘Guerrilla in de jungle’ in het nieuwe nummer van Historisch Nieuwsblad.

De groep telt aanvankelijk meer dan zestig militairen en burgers. Ze voert haar guerrilla in de jungle van Vogelkop, het schiereiland aan de noordwestzijde van Nieuw-Guinea. Een blik op de kaart verduidelijkt de naam.
De Nederlanders vechten en overleven met hulp van bevriende Papoea’s. Dat leidt soms tot wrange schetsen. Een varken voor een geweer met een paar patronen, is een deal met een bonus, want zo’n bevriende stam wil het wapen nog weleens gebruiken om Japanners te doden en op te eten. Vooral de handen zijn in trek, weet een van de overlevenden, Teddy van Genderen, zich in 1981 te herinneren. “Omdat ze zo lekker op die kootjes konden kluiven.”

Het mei-nummer van het Historisch Nieuwsblad, inmiddels in de rekken en in de brievenbus, staat geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Meer weten? Ga hier naar de website van HN.
Hieronder het begin van mijn verhaal in het magazine. Klik op de pagina’s voor een groter formaat. 

 

Jungle  Guerrilla

 

XXXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.