Uit het septembernummer (2021) van Historisch Nieuwsblad: mijn verhaal ‘De SS-beul die ontkwam’. Het is mede gebaseerd op vrijgegeven CIA-documenten.

Erich Deppner is gedurende de oorlog heer over leven en dood, aldus geschiedschrijver Lou de Jong. Hij leidt de executie van Russische gevangenen in Kamp Amersfoort, stuurt als eerste commandant van Westerbork duizenden joden en Roma de dood tegemoet en speelt een rol bij de sluipmoorden op leden van het verzet, de Silbertanne-acties. De Sturmbannführer selecteert bovendien 450 gevangenen die vanaf eind juli tot begin september 1944 bij Kamp Vught worden gefusilleerd. De bevrijders staan dan al bijna voor de deur. Deze moorden dragen zijn naam: de Deppner-executies. Bestraffing blijft uit.
“Deppner is de enige grote naam waar we niets mee hebben kunnen doen”, stelt officier van justitie Paul Brilman, eens belast met het opsporen van oorlogsmisdadigers. De SS’er verdwijnt na de oorlog enkele jaren van de radar. Hij maakt vervolgens met andere alte Kameraden carrière bij de Bundesnachrichtendienst en de CIA. Zijn codenaam: V-616, zijn aliassen: Ernst Borchert en Egon Dietrich. Bij het afscheid midden jaren zestig wacht hem een vette bonus.

Lees het hele verhaal hieronder. Klik op de pagina’s voor een leesbaar formaat.

 

DeppnerDeppner

DeppnerDeppner

 

Kijk hier naar de site van het Historisch Nieuwsblad.