Daf

Daf

 

Thomas Vaessens rijdt Zweeds. Dat deed zijn vader ook. Die had een Volvo 343, het eerste model dat op de markt kwam nadat Daf zijn fabrieken had verkocht. Enkele lichte cosmetische veranderingen en de auto met het pientere pookje heette ineens Volvo. Niks ervan, zegt Vaessens, die 343 was simpelweg een Daf. Hou toch op.
Vaessens, in Maastricht geboren, woont al lang in AmsterdamDaar werkt hij ook als hoogleraar letterkunde. Maar met zijn boek ‘De Daf van mijn vader’ wil hij nou juist ‘de andere kant van de geschiedenis’ laten zien, met name die van de jaren 50 en 60. Niet Provo, niet Maagdenhuisbezetting, niet het door de randstedelijke voorhoede gedicteerde verhaal. In de achteruitkijkspiegel van de DAF duikt juist de regionale inventiviteit en ontwikkeling op. Zo komt Vaessens uit bij de Van Doornes, geboren in America (Limburg) en lonkend naar Amerika (USA). Zijn boek laat de lezer, een halve eeuw na het roemruchte jaar 1968, meer geschiedenis dan uitlaatgassen inademen.
Diezelfde lezer zij overigens gewaarschuwd: Vaessens zit momenteel met zijn neus in oude Allerhandes. Wat gaat dat opleveren?

Klik op de pagina’s voor een leesbaar formaat of ga naar de digitale versie van Zuiderlucht door hier te klikken.