Bonus voor de beul

 

Erich Deppner is gedurende de oorlog heer over leven en dood. Hij leidt de executie van Russische gevangenen in Kamp Amersfoort, stuurt als eerste commandant van Westerbork duizenden joden en Roma de dood tegemoet en speelt een rol bij de sluipmoorden op leden van het verzet, de Silbertanne-acties. De Sturmbannführer selecteert bovendien 450 gevangenen die vanaf eind juli tot begin september 1944 bij Kamp Vught worden gefusilleerd. De bevrijders staan dan al bijna voor de deur. Deze moorden dragen zijn naam: de Deppner-executies. Bestraffing blijft uit.
“Deppner is de enige grote naam waar we niets mee hebben kunnen doen”, stelt officier van justitie Paul Brilman, eens belast met het opsporen van oorlogsmisdadigers. De SS’er verdwijnt na de oorlog enkele jaren van de radar. Hij maakt vervolgens met andere alte Kameraden carrière bij de Bundesnachrichtendienst en de CIA. Zijn codenaam: V-616, zijn aliassen: Ernst Borchert en Egon Dietrich. Bij het afscheid midden jaren zestig wacht hem een vette bonus.

In de nieuwe uitgave van Historisch Nieuwsblad mijn verhaal ‘De SS-beul die ontkwam’. Het is mede gebaseerd op vrijgegeven CIA-documenten.
Het septembernummer van HN
ligt nu in de winkel. 

 

Deppner
*Erich Deppner (rechts), Historisch Nieuwsblad  september 2021.

 

Kijk ook eens op de site van het Historisch Nieuwsblad, klik hier.

 

XXXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.