Bauxiet op Terschelling

 

Bauxiet

De geschiedenis van Suriname schuilt deze dagen in een grote schuur op Terschelling. Daar voert Emma Lesuis de muzikale live-documentaire Meer dan Bauxiet op.
Ze neemt de bezoekers mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, als Suriname voor de geallieerden interessant is vanwege de rijkdom aan bauxiet. Wat gebeurde er allemaal in onze voormalige kolonie, die de oorlog niet voerde maar vierde? Hoe beleefden de mensen het? “Er lag een laagje van die yankee-tandpasta over de stad.”

De theatermaker en verhalenverteller erfde een schat aan beeldmateriaal uit de oorlogstijd en combineert die in haar voorstelling met muziek en verhalen. Kijk naar de ontblote borst van prins Bernhard of naar de geklede koningin van Paramaribo: prostituee Maxi Linder, geboren als Wilhelmina Rijburg.

Lesuis nodigde enkele auteurs uit om een bijdrage te leveren aan het online programmaboek. De bijdrage van mijn kant en hand gaat (uiteraard) over De Strafkolonie, waarin het Nederlandse concentratiekamp op de voormalige suikerplantage Jodensavanne centraal staat. Nou ja, vooral de mensen die daar pas een jaar na het einde van de oorlog hun vrijheid herkregen, voor zover ze overleefden. Mijn boek figureert ook in Lesuis’ voorstelling.

Oerol

Meer (over) Meer dan Bauxiet bij de Taal van Twan? Lees het in ‘Een dun laagje colgate’.

 

XXXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.