De Leidse hoogleraar Nadine Akkerman schreef samen met Pete Langman een boek over Engelse spionagetechnieken in de zestiende en zeventiende eeuw. Spycraft heet het. Het schrijversduo probeerde de technieken zelf nog eens uit. Niet de moordcomplotten, wel het gebruik van onzichtbare inkt, vervalsen van zegels én de truc met het ei.
“Je moet je natuurlijk inleven in de mensen over wie het gaat. Spionnen liegen. Je komt overal complotten tegen. Daar moet ik soms van bijkomen”, aldus Akkerman. Mocht haar naam ergens door uw hoofd zweven…. in 2021 haalde ze de wereldpers nadat ze met andere onderzoekers erin was geslaagd om met CT-scan en computer een ongeopende brief uit de zeventiende eeuw leesbaar te maken zonder de zegels te verbreken.
“Als je vandaag een correspondentie met iemand voert, denk je er misschien niet bij na, maar over pakweg 100 jaar kan iemand anders daarin gaan wroeten. Mits de brieven bewaard blijven.” En dat laatste gebeurt, ook al is het soms niet de bedoeling, zo heeft de hoogleraar tijdens voortdurend archiefonderzoek ervaren.

Mijn interview met Nadine Akkerman stond in Historisch Nieuwsblad van juni 2024. Lees het hieronder helemaal. Klik op de pagina’s voor een leesbaar formaat. 

 

Nadine Akkerman

Nadine Akkerman

Complotten

Meer geschiedenis op de website van Historisch Nieuwsblad.